Toekomst bedrijfsopvolgingsregeling
De bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) zal de komende jaren blijven bestaan, maar fiscaal minder gunstig worden. De BOR uitvoeren in 2023 is verstandig. Waarom? U kunt - door de overdracht van uw bedrijf - eenvoudig tonnen aan belastingen besparen.
Aanpassing bedrijfsopvolging in 2025 en/of 2026
De tweede kamer heeft in april 2024 gesproken over een versobering van de BOR (initiatiefwetsvoorstel groenlinks PVDA). De meerderheid van de tweede kamer wil hier niet aan. In april 2024 is een internetconsultatie begonnen. De huidige BOR lijkt gewoon in stand te blijven, wel met wat kleine aanpassingen. De belangrijkste maatregelen welke vermoedelijk worden doorgevoerd :
- 2024: vastgoed dat aan derden wordt verhuurd valt niet meer onder de BOR en de DSR
- 2025: vrijstelling €1.325.253, over meerdere is 17% belastbaar.
- 2026: minimaal belang 5% voor toepassing BOR (DSR later)
- 2025: kopen bedrijf en dan schenken moeilijker maken, minimumbezitseis van 1 jaar naar 5 jaar
- 2025: herstructureringen zullen niet langer een beperking opleveren voor de bezits- en voortzettingseis
- 2025: minimum voortzettingseis van 5 jaar naar 3 jaar
- 2025: verkrijger thans minimaal 3 jaar in dienstbetrekking, dit vervalt in 2025
- 2025: vrijstelling 100% tot € 1.500.000, over meerdere is 30% belastbaar
- 2025: Minimumleeftijd verkrijger 21 jaar, bij overlijden geen minimale leeftijd
Evaluatie kabinet inzake fiscale bedrijfsopvolgingsregelingen
Het kabinet heeft op 9 december 2022 inhoudelijk gereageerd op het evaluatierapport van het Centraal Planbureau over de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) in de erf- en schenkbelasting en de doorschuifregeling (DSR) in de inkomstenbelasting.
Bedrijfsopvolgingsregeling en doorschuifregeling
De BOR voorziet onder voorwaarden in een vrijstelling van schenk- en erfbelasting voor het ondernemingsvermogen bij bedrijfsopvolgingen. De regeling is bedoeld om liquiditeitsproblemen voor de onderneming bij schenking of vererving van ondernemingsvermogen te voorkomen. De DSR voorziet in de mogelijkheid om de winst die bij schenken of vererven van een onderneming ontstaat, door te schuiven naar de opvolgers. Een uitgebreide toelichting op beide faciliteiten leest u in een afzonderlijk artikel (Bedrijfsopvolging in 2023).
Evaluatie van de bedrijfsopvolgingsregelingen
Eerder dit jaar publiceerde het CPB een evaluatie van fiscale regelingen gericht op bedrijfsoverdracht. Onderdeel van deze evaluatie waren met name de BOR en de DSR. Het kabinet heeft hierop onlangs gereageerd. In de reactie geeft het kabinet aan nog steeds achter de doelstelling van de fiscale bedrijfsopvolgingsregelingen te staan: het voorkomen dat de continuïteit van een onderneming bij een reële bedrijfsoverdracht in gevaar komt door belastingheffing. Het kabinet kiest er derhalve voor de BOR niet af te schaffen, maar wel waar nodig aan te passen. Daarnaast wil het kabinet schijnconstructies en oneigenlijk gebruik binnen de BOR en DSR aanpakken.
Verhuurd vastgoed en bedrijfsopvolging
Eén van de aanpassingen betreft door een onderneming aan derden verhuurde onroerende zaken. Het kabinet is voornemens om aan derden verhuurd vastgoed in alle gevallen aan te merken als beleggingsvermogen. Deze categorie vastgoed zal dan per definitie niet meer overgedragen / vererfd kunnen worden met toepassing van de BOR en de DSR. Vastgoed dat wordt gebruikt voor de eigen bedrijfsuitoefening blijft tot het ondernemingsvermogen behoren. De benodigde wetsaanpassing zal deel uitmaken van het Belastingplan 2024.
Nader onderzoek inzake bedrijfsopvolgingsregeling
In het voorjaar van 2023 zal het kabinet zich verder buigen over aanpassingen van de BOR en de DSR. Daarbij zal onderzoek gedaan worden naar onder andere de volgende vragen:
- Op welke wijze kan een beter onderscheid worden gemaakt tussen ondernemings- en beleggingsvermogen voor de BOR en DSR?
- Is het mogelijk om de toepasbaarheid van de BOR en DSR te beperken tot reguliere aandelen waarmee daadwerkelijk ondernemingsrisico wordt gelopen?
- Is het wenselijk om de dienstbetrekkingseis in de DSR te laten vervallen, dan wel op een andere wijze in te vullen?
- Kan de huidige bezits- en voortzettingseis in de BOR worden aangepast op een manier die de flexibiliteit van ondernemingen ten goede komt?
- Is het mogelijk om de toepassing van de DSR en BOR te beperken tot een eenmalige toepassing per onderneming?
- Welke beleidsopties die door het CPB worden aangedragen voor doelmatigere bedrijfsopvolgingsregelingen zijn wenselijk?
- Welke knelpunten die ondernemers ervaren bij toepassing van de regelingen kunnen worden verholpen?
De Tweede Kamer zal uiterlijk aan het eind van de eerste helft van 2023 nader geïnformeerd worden over de exacte uitkomsten van bovenstaand onderzoek. De uitkomsten van het onderzoek zullen worden meegenomen in het Belastingplan 2024.
Praktisch fiscaal advies inzake bedrijfsopvolgingsregeling
Indien u overweegt uw familiebedrijf over te dragen, is het van belang om deze ontwikkelingen mee te nemen in uw overwegingen. Het toepassen van de BOR betekent namelijk dat de overdracht van uw onderneming niet of nauwelijks wordt belast. Deze regeling is daarmee niet alleen zeer bepalend voor uw eigen financiële positie, maar ook voor de continuïteit van de onderneming die u overdraagt. Om de continuïteit van de onderneming te waarborgen, is een optimale begeleiding van groot belang. Onderstaande adviseurs helpen u graag verder bij uw bedrijfsopvolging.
Fiscale APK
Bij een fiscale APK beoordelen wij alle aspecten rondom de bedrijfsoverdracht. Hierbij houden wij rekening met wetswijzigingen en jurisprudentie die van (grote) invloed kunnen zijn op uw situatie. De uitkomst van de fiscale APK ontvangt u in de vorm van een adviesrapport waarna, indien wenselijk, direct de nodige stappen gezet kunnen worden.
Bent u voornemens om uw onderneming op een fiscaal-vriendelijke wijze over te dragen aan de volgende generatie? Neem voor meer informatie gerust vrijblijvend contact op met onze adviseurs of vraag een fiscale APK aan via info@fiscale-apk.nl.
Bron evaluatie bedrijfsopvolgingsregeling
Evaluatie fiscale regelingen gericht op bedrijfsoverdracht (cpb.nl)
Advies of offerte inzake bedrijfsopviolging ?
Meer weten van toekomst bedrijfsopvolgingsregeling
- Bedrijfsopvolging en vastgoed
- Fiscaal gunstige bedrijfsopvolging
- Bedrijfsopvolging eenmanszaak & VOF
- Bedrijfsopvolging en belastingen
- Bedrijfsopvolging en CV
- Jurisprudentie bedrijfsopvolging
- Bedrijfsopvolging en rechtsvorm
- Bedrijfsopvolging? Maak een testament!
- Afschaffen bedrijfsopvolgingsfaciliteit
- Wijziging bedrijfsopvolging
- Bedrijfsopvolging of verkoop