Bedrijfsopvolging onder druk
Er wordt op dit moment in de tweede kamer steeds vaker gesproken over de toekomst van de bedrijfsopvolgingsregeling. Door een belastingbesparing van 40% over de waarde van het familiebedrijf is dit vanuit financieel oogpunt begrijpelijk. Wilt u uw bedrijf overdragen? Neem dan gerust contact op met één van onze specialisten.
Familiebedrijven dragen massaal bedrijf over
De toekomst van de bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) houdt veel familiebedrijven in Nederland in spanning. Op dit moment zijn ruim 85.000 familiebedrijven bezig met het proces van een opvolging binnen de familie (totale waarde wordt ingeschat op 50 miljard). Volgens onderzoekers van Nyenrode Business Universiteit heeft dit deels te maken met de onzekerheden over de Bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) (rapport).
Sinds de invoering van de BOR in 1997, heeft deze regeling een belangrijke rol gespeeld bij het fiscaal vriendelijk overdragen van bedrijven binnen de familie. Echter, de mogelijke versobering of zelfs afschaffing van deze fiscale vrijstelling roept veel vragen op en kan grote gevolgen hebben voor de continuïteit van uw familiebedrijf. In dit artikel in de telegraaf (d.d. 23 mei 2024) wordt hierop nader ingegaan. Het wetsvoorstel voor 2025 inzake de bedrijfsopvolging is al een tijdje bekend en diverse belangenorganisaties (zoals het register voor belastingadviseurs) hebben al op dit voorstel gereageerd.
Wat is de BOR en waarom is het belangrijk?
De BOR biedt onder voorwaarden een aanzienlijke vrijstelling van erf- en schenkbelasting bij de overdracht van een bedrijf binnen de familie. Bedrijven die voldoen aan de criteria, zoals het voortzetten van de activiteiten voor minstens vijf jaar, genieten een 100%-vrijstelling tot ruim €1.300.000 miljoen en een vrijstelling van 83% voor de rest van de waarde van de onderneming. Dit zal in de toekomst vermoedelijk worden aangepast tot € 1.500.000 en 75% over het meerdere (zie wetsvoorstel) Deze regeling helpt familiebedrijven om zonder zware fiscale lasten te blijven bestaan en door te geven aan de volgende generatie. Via deze regeling kan een groot fiscaal voordeel worden behaald, zodat het familie vermogen in stand blijft. De belastingbesparing via deze route kan oplopen tot 40% van de waarde van het bedrijf.
De huidige onzekerheid en haar Impact
Uit recent onderzoek van Nyenrode Business Universiteit, in samenwerking met RSM en Van Lanschot Kempen, blijkt dat bijna de helft van de Nederlandse familiebedrijven de afgelopen vijf jaar een eigendomsoverdracht heeft meegemaakt. Momenteel zijn er ruim 85.000 familiebedrijven in het proces van overdracht. Hoogleraar Roberto Flören wijst op de rol van de onzekerheid rondom de BOR-wetgeving in deze golf van overdrachten. Recentelijk liet de staatssecretaris weten dat de BOR vermoedelijk niet door de fiscale beugel kan (verboden staatssteun). Dat de regeling een onstuimige toekomst tegemoet gaat staat wel vast.
Ongelijk speelveld of noodzakelijke steun?
Critici van de BOR beweren dat de regeling een ongelijk speelveld creëert tussen familiebedrijven en ondernemers die een bedrijf kopen of starten. Echter, voor familiebedrijven is de financiële zekerheid die de BOR biedt van onschatbare waarde, vooral wanneer de verkoopopbrengst dient als oudedagsvoorziening voor de huidige eigenaren.
Het is niet meer vanzelfsprekend dat een familiebedrijf van de ene generatie op de andere overgaat. Ongeveer 16% van de familiebedrijven overweegt verkoop aan een strategische partner, en 5% denkt aan gedeeltelijke verkoop aan private equity. Deze alternatieven kunnen aantrekkelijke mogelijkheden bieden, maar brengen ook nieuwe uitdagingen en fiscale implicaties met zich mee.
Wat betekent dit voor uw familiebedrijf?
Gezien de mogelijke veranderingen in de BOR-wetgeving, is het van belang om in 2024 (of 2025) actie te ondernemen. Wacht niet af tot de onzekerheid is opgelost. Een gedegen plan voor bedrijfsopvolging en een goede fiscale strategie kunnen het verschil maken tussen een succesvolle overdracht en onverwachte financiële lasten. Het is op dit moment nog onbekend hoe de BOR regeling er in 2025 uit zal zien.
Fiscale advisering inzake de BOR
Ons team van ervaren fiscale juristen staat klaar om u te begeleiden door deze complexe materie. Op dit moment begeleiden wij diverse accountants en familiebedrijven bij de opzet van een gedegen bedrijfsopvolging, inclusief de juiste akten, overeenkomsten en een familiestatuut. Wij bieden op maat gemaakt advies om ervoor te zorgen dat uw familiebedrijf optimaal wordt voorbereid op een soepele en fiscaal vriendelijke overdracht, ongeacht de toekomstige veranderingen in de wetgeving. Vrijwel alle BOR trajecten worden vooraf afgestemd met de belastingdienst. Een goede samenwerking tussen onze fiscalisten, uw interne boekhouder, uw accountant en de familie leden is bij een BOR traject erg belangrijk.
Heeft u vragen over de BOR of wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw familiebedrijf? Neem dan vandaag nog contact met ons op. Wij helpen u graag verder om de continuïteit van uw bedrijf te waarborgen.
Orienterend gesprek over bedrijfsopvolging of vrijblijvende offerte?
Meer weten van bedrijfsopvolging onder druk
- Bedrijfsopvolging voorbereiden
- Fiscaal gunstige bedrijfsopvolging
- Bedrijfsopvolging en CV
- Rechtspraak bedrijfsopvolging
- Bedrijfsopvolging en rechtsvorm
- Regering wil bedrijfsopvolgingsfaciliteit aanpakken
- Afschaffen bedrijfsopvolgingsfaciliteit
- Praktijkcasus bedrijfsopvolging In Person
- Wijziging bedrijfsopvolging
- Bedrijfsopvolging in de toekomst
- Bedrijfsoverdracht-bedrijfsopvolging-Francois-van-der-Hoff-3.png