Artiest niet in loondienst
Dit is voor de organisatie de meest eenvoudige oplossing. Niet de organisatie of het podium moet belasting inhouden en afdragen, maar een ander zal dit regelen. Er zijn eigenlijk 4 mogelijkheden:
1. De artiest is zelfstandig ondernemer
De artiest is ondernemer en heeft dus een eigen bedrijf. Dit bewijst de artiest middels een zogenaamde verklaring arbeidsrelatie (VAR). Deze verklaring kan de artiest bij de Belastingdienst opvragen, per 1 januari 2005 worden nieuwe VAR-verklaringen verstrekt. Hij geeft zelf zijn inkomen op aan de Belastingdienst. De artiest stuurt hiertoe een factuur (met 6% omzetbelasting) aan de organisatie of het podium.
Nieuwe VAR-verklaring per 2005
De nieuwe VAR-verklaring geeft extra zekerheid aan de organisatie, geen risico's voor naheffingen en boetes etc. De verklaring is slechts voor 1 jaar geldig. De organisatie moet wel opletten voor welke werkzaamheden de verklaring is afgegeven, voor andere werkzaamheden geldt de verklaring niet. Zorg er als organisatie voor dat u een VAR WUO-verklaring en een kopie paspoort in uw dossier heeft. Bij een zogenaamde VAR RUOW (Verklaring ArbeidsRelatie - Resultaat Uit Overige Werkzaamheden) moeten er loonbelasting en premies worden ingehouden. Oude verklaringen waren 5 jaar geldig en gelden nu nog steeds (tot 31 december 2005).
2. Boekingsbureau
Soms treedt een ander bedrijf op als werkgever van de artiesten (zoals een boekingsbureau of een verloningsbureau). Dit bedrijf moet dan beschikken over een inhoudingsplichtigenverklaring (IPV). Deze moet worden opgevraagd bij de Belastingdienst. De onderneming ontvangt dan een vergoeding inclusief 6% BTW. Zorg ervoor dat u als betaler in het bezit bent van de factuur en de IPV-verklaring. Het boekingsbedrijf zal vervolgens afrekenen met de artiest. Voor amateurgezelschappen of bands is een eigen rechtspersoon een goede en eenvoudige oplossing. Nooit meer afhankelijk van podia bij het afdragen van belasting en premies. De belastingaangifte is eenvoudig en het aanvragen van WW-uitkeringen loopt soepel.
3. Persoonlijke feestjes
Bij een bruiloft of een eigen feestje is de zaaleigenaar (of het podium) of de organisatie nimmer werkgever van de artiest of band. De artiest of de band moet de ontvangen beloning (of gage) zelf opgeven aan de Belastingdienst.
4. Band regelt het zelf
Als band kan men ook beslissen om zelf een zaal te huren. De zaal of het podium is dan geen werkgever van de optredende artiest of band. Het podium loopt wel enig risico en moet zorgen voor een goed contract en (fiscaal) juiste afspraken met de artiest of de band. De artiest of band is organisator en dus zelf verantwoordelijk voor de afdracht van loonbelasting en premies.