print sitemap zoeken disclaimer contact

Geldlening en klant

Lenen aan klanten?

Openstaande facturen hield u natuurlijk altijd al goed in de gaten. Zeker nu het aantal faillissementen stijgt, is het belangrijk om uw debiteurenbeheer goed op orde te hebben. Als een goede klant zijn factuur niet betaalt, neem dan zo snel mogelijk contact met hem op. Zo weet u wat er speelt en kunt u goede betalingsafspraken maken. Heeft u op dit moment zelf voldoende liquide middelen, maar zit uw trouwe klant (tijdelijk) krap bij kas, dan zou u kunnen overwegen om hem geld te lenen. Stel dan wel altijd een geldleningsovereenkomst op waarin u de voorwaarden en bedingen van de geldlening vastlegt.

Voordat u overgaat tot het lenen van geld aan klanten, is het is belangrijk om te kijken wat uw debiteur u als zekerheid kan geven. Als u de lening aan de persoon in privé verstrekt zodat hij dit geld zelf aan zijn bedrijf kan lenen, dan zal dit iets meer zekerheid geven. Een privépersoon gaat immers minder snel failliet. Houd er wel rekening mee dat de partner van de debiteur de geldleningsovereenkomst ook moet tekenen als de debiteur getrouwd is. Spreek ook een redelijke aflossingstermijn af, zodat u niet nog jaren op uw geld moet wachten. Neem bijvoorbeeld in de overeenkomst op dat uw klant het geleende bedrag (in gelijke termijnen) binnen 24 maanden aflost. Een ander belangrijk aspect waar u afspraken over moet maken is de rente die u in rekening brengt voor het verschaffen van de lening. Zorg ervoor dat deze rente marktconform is. De huidige wettelijke rente is 8%. Breng deze ook in rekening, anders beschouwt de fiscus het als een gift. Wellicht kunt u de klant vragen om een deel van het geld te gebruiken voor betaling van uw eigen facturen.

Vastlegging

Uiteraard wilt u wel graag de zekerheid dat uw debiteur terugbetaalt. Als hij geen onderpand heeft om die zekerheid aan u te bieden, dan zou u kunnen overwegen om een hypotheekverklaring te vragen. Met een positieve hypotheekverklaring verklaart een geldlener dat hij - als u daarom vraagt - zal meewerken om nog een hypotheek erbij te nemen. Zo krijgt u alsnog een onderpand voor het overbruggingskrediet. Met een negatieve hypotheekverklaring verklaart uw schuldenaar dat hij niet een extra hypotheek zal nemen op de woning die als onderpand dient en de woning ook niet zonder uw toestemming zal verkopen.

Als uw klant in zwaar weer verkeert, zijn vaak de zaken in de onderneming zoals de voorraad, inventaris en debiteuren al in zekerheid aan de bank verstrekt. U kunt daarom ook privégoederen als zekerheid vragen. Deze zaken moet u wel goed omschrijven. Maak bijvoorbeeld foto's van de betreffende goederen. Wilt u bijvoorbeeld de mogelijkheid houden om beslag te laten leggen op de auto van de debiteur, vraag dan om zijn overschrijvingsbewijs. Dit deel van het kentekenbewijs is nodig bij overschrijving van de auto. Zo voorkomt u dat de klant zijn auto verkoopt voordat u er beslag op kunt leggen.

Box

De geldleningsovereenkomst heeft ook nog fiscale consequenties. De rente die u ontvangt, is in uw onderneming belast. Als de lening niet wordt terugbetaald, is deze in principe aftrekbaar. Alleen als blijkt dat het verstrekken van de lening een kansloze missie was omdat al zeker was dat de debiteur niet zou kunnen terugbetalen, mag u de lening niet aftrekken. Uw debiteur kan de rente over de lening die hij aan u betaalt niet aftrekken in box 1, deze valt in box 3. De rente die de klant van zijn lening aan zijn eigen B.V. ontvangt is belast in box 1. Als zijn bedrijf failliet gaat of het geld niet kan terugbetalen, kan hij de vordering afboeken in box 1, dit levert hem dan nog een voordeel op.

Onderdelen leningsovereenkomst

Punten die u zeker in de geldleningsovereenkomst moet opnemen:

  1. de identiteit van de verstrekker en ontvanger van de geldlening (schuldenaar en schuldeiser);
  2. het doel en de bestemming van de lening;
  3. de datum van ingang en looptijd van de lening;
  4. de omvang van het basisbedrag;
  5. de hoogte van de rente en voorwaarden voor eventuele aanpassing van de rente;
  6. de voorwaarden voor aflossing;
  7. voor wiens rekening eventuele bijkomende kosten komen, zoals bijvoorbeeld de kosten voor het opstellen van de geldleningsovereenkomst.
Auteur
Mr. Dennis J.B. Jongbloed, Jongbloed Fiscaal Juristen te Enschede
drs. Tamara Slief, Rendement
Uitgave Rendement juli 2009

Deel deze pagina

Laatste update op 25-12-2012
Artikel gemaakt op 18-02-2010
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column Rendement Geldlenen aan klant

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap