Vinkenslag, campers en normale belastingbetalers
Inleiding
Als belastinggeld lastig te innen is, hoeft u niet te betalen, tenminste daar lijkt het op. Hierdoor ontstaan in Nederland lokale belastingparadijzen, waar de bewoners niet of nauwelijks belasting betalen. De bewoners van Vinkenslag betaalden jaren 3% belasting, terwijl de normale inkomstenbelasting oploopt tot 52%. De staatssecretaris van Financiën heeft beterschap beloofd en dit moet afgelopen zijn. De impact van Vinkenslag is groot, de invorderingswet is per 2005 aangepast en de Belastingdienst zal minder tolereren en meer handhaven. De conclusie is dus dat veel belastingbetalers last krijgen van de Belastingdienst (minder tolerant bij inning van belastingen) en geen baat hebben gehad bij de lokale belastingparadijzen. Alle afspraken met specifieke groepen zijn door de Belastingdienst opgezegd, aldus de staatssecretaris.
Procedure
Een groep van 70 mensen heeft nu de rechter gevraagd een oordeel te geven over de volgende vraag: waarom wordt een woonwagenbewoner fiscaal vriendelijker behandeld dan een reguliere inwoner van Nederland, is dit geen discriminatie?
Standpunt Belastingdienst
De Belastingdienst heeft alle bezwaarschriften afgewezen. Reden? Situatie normale belastingbetaler is anders dan die van een woonwagenbewoner. Dit is een flauwekul argument en dit wordt nog een bevestigd door de Nationale Ombudsman, die oordeelde de motivering als "ontoereikend". Het gelijkheidsbeginsel gaat niet op.
Conclusie
Een leuke procedure om te volgen, maar het zal - volgens mij - geen resultaat opleveren. Ons land komt in grote financiële problemen als de rechter zou zeggen: "Iedereen mag 3% belasting betalen." De rechter lost die eenvoudig op en zegt: de uitvoering van de wet is contra legem. Dit is in normaal Nederlands: we zijn allemaal gelijk maar dan moet wel de wet worden uitgevoerd, bij Vinkenslag is de wet niet normaal uitgevoerd. De aanpassing van de invorderingswet - mede door Vinkenslag - brengt veel belastingbetalers in de problemen, jammer ...
Denk wel dat we hier als belastingbetaler last van krijgen, kennelijk maakt de Belastingdienst lokaal afspraken, hier zal de overheid zeker gaan ingrijpen. Het maken van afspraken met de Belastingdienst wordt dan een stuk lastiger.
Procedure
De belastingrechter in Breda behandelt donderdag 9 juni 2005 de eerste twee zaken van mensen die geld terugeisen dat zij aan de Belastingdienst hebben betaald. In totaal zijn tachtig procedures aanhangig gemaakt, zei belastingjurist C. Meerts (belastingadviseur) woensdag. Meerts eist de belastinggelden van de laatste 5 jaar terug. Meerts verwacht dat de belastingrechter binnen zes weken uitspraak doet in de eerste zaken. Die zullen volgens hem van groot belang zijn voor alle tachtig procedures. De Belastingdienst zegt in een reactie het oordeel van de rechter af te wachten.