Estate planning
Belasting bij overlijden en emigreren
Gezellig. De feestdagen staan voor de deur. Families zitten weer aan tafel te eten en nemen het jaar maar eens door. Als u even twijfelt over een geschikt onderwerp aan tafel, begin eens over belastingen. Wat moet er betaald worden als u of uw vrouw onverhoopt komt te overlijden? Niet echt een feestelijk onderwerp, maar er zijn nu eenmaal een paar zekerheden, belastingen en overlijden zijn er twee. Met een paar pennenstrepen en een simpel advies kunt u met een vermogen van € 200.000 al € 20.000 besparen, laat u dus adviseren.
Doodgaan kunt u niet plannen, de overdracht van uw vermogen wel. Als u een goede planning maakt, kunt u simpel (successie) belasting besparen. U hoeft het geld of uw huis nog niet direct weg te geven en kunt ook gewoon de zeggenschap behouden. Een simpele mogelijkheid is een gesprek met uw notaris of fiscaal jurist. Het gesprek begint met het opstellen van een testament, beoordeling van uw huwelijkse voorwaarden en wellicht een schenkingsplan. Emoties spelen bij dit soort adviezen een belangrijke rol, het gaat immers om uw geld en uw overlijden.
Tips uit de praktijk
U kunt uw vermogen tijdens uw leven en na uw overlijden overdragen. In beide gevallen moet u belasting betalen (schenkings- of successierecht). Door in fasen het vermogen over te dragen, kunt u belasting besparen.
Door een goed en zorgvuldig opgesteld testament kunt u het geld daar neerleggen waar het voor u goed voelt. Daarnaast kan de adviseur u wijzen op de gevolgen en mogelijkheden van de verschillende soorten testamenten. Besparingen van 30% zijn eerder regel dan uitzondering.
Emigratie
Nederland heft op basis van de woonplaats van de schenker of overledene, ongeacht de nationaliteit. Als u in Nederland woont, moet de begunstigde dus in Nederland betalen. Als u emigreert, zou Nederland niet mogen heffen. De eerste 10 jaar na uw vertrek doet de Belastingdienst dit echter wel. Het buitenland zal (gezien uw woonplaats) ook heffen, dubbele heffing derhalve. Als er een verdrag is (meestal niet) loopt het goed af, anders mag u de in het buitenland betaalde belasting met de Nederlandse (successie) belasting verrekenen. U kunt de hinderlijke 10-jaarstermijn ontgaan door afstand te doen van uw Nederlandse nationaliteit. Daarnaast kunt u deze regeling uithollen door een voorwaardelijke schenking, hiertoe is maatwerk vereist. Een prettige en eenvoudige optie om binnen 10 jaar uw vermogen te schenken is een emigratie naar de Nederlandse Antillen. U heeft dan nog 1 jaar last van Nederlandse wetgeving. Veelal brengt men op de Antillen het vermogen onder in een zogenaamde SPF (stichting particulier fonds). Een dergelijk fonds hoeft geen belasting te betalen. Over schenkingen kunt u afspraken maken met de Belastingdienst op de Antillen. Wonen op de Antillen is prettig, lekker warm en een inkomstenbelasting tarief van 10% voor gepensioneerden. Een goed alternatief voor de successie is Rusland, Portugal of Italië. De inkomstenbelasting is hier wel hoger.
Trust, vereniging of stichting
Om uw vermogen in Nederland bij elkaar te houden en belastingheffing te beperken, was een trust een aardige optie. Op dit moment vind ik dit niets. Een familievereniging kan wel een goede optie zijn. Hiervoor is een goede planning vereist. U koopt dan dus niet zelf uw huis of vakantiewoning, maar laat deze kopen door een vereniging. U kunt dit vergelijken met de aankoop van een clubgebouw door een voetbalvereniging. Er is geen box 3 heffing verschuldigd en – mits juist opgesteld – ook geen successie. Als u een groot vermogen in geld of beleggingen heeft, is wellicht een stichting iets voor u. Hiermee houdt u het vermogen zelf in beheer en zal de waardeaanwas bij de kinderen plaatsvinden.
Fijne dagen en een gezond en zonnig 2008.