Tussenpersonen verdienen grof geld aan hypotheek
Banken en tussenpersonen doen hun best om u als hypotheekklant te krijgen. Waarom? Een hypotheek levert al snel zo'n € 4.000 aan inkomsten op. In TV-spotjes worden financiële deskundigen in een praatprogramma neergezet of worden linkse TV-bekenden als leeuw verkleed. Alles in uw belang, dat mag duidelijk zijn!? Mijn advies: vergeet het maar, banken en tussenpersonen willen aan u verdienen, niet meer en niet minder.
Aan geld verdienen is niks mis, behalve als het advies zo is opgesteld, dat dit provisiegestuurd is en de financieel adviseur zijn advies laat overheersen door zijn behoefte aan geld verdienen, waarbij hij of zij zich voordoet als "onafhankelijk adviseur".
Huidige hypotheekrente
De hypotheekrente bevindt zich op een historisch diepterecord. Verwachting is dat deze op korte termijn niet fors zal stijgen. Velen sluiten een hypothecaire geldlening dan ook af met een lange rentevast periode, veelal 5 of 10 jaar. Een aantal vragen die u zich bij het oversluiten moet stellen zijn:
- Hoe werkt de bijleenregeling?
- Is alle hypotheekrente (en bijkomende kosten) aftrekbaar?
- Afsluitprovisie betalen?
- Zijn er overige kosten (zoals makelaar en notaris)?
- Moet u verplicht (onnodige) verzekeringen sluiten?
- Bent u boeterente verschuldigd?
Hiervoor genoemde vragen moeten worden beantwoord door de bank of tussenpersoon, laat dit ook schriftelijk vastleggen. Als er dan later problemen met de Belastingdienst komen, kunt u bij uw bank terecht, da's wel zo prettig. Als goed koopman wil de bank geld verdienen. De hiervoor genoemde kosten en rente zijn ook voor-onderhandelbaar, bespreek dit met u bank. Als u overstapt naar een nieuwe hypotheekverstrekker heeft u meestal een lagere rente, maar hiervoor krijgt u ook extra bijkomende kosten terug (notaris, makelaar, kadaster, etc.).
Welke banken zijn duur?
Uit een onderzoek van Independer volgt dat de Rabobank bij een variabele rente de duurste bank is. De Rabobank is ruim 30% duurder dan de voordeligste bank, Obvion. Per filiaal van de Rabobank kan dit verschillen. Het loont zich dus om de tarieven van banken te vergelijken. Ook bij lange rentevastperioden verschillen de tarieven per bank. Kijk voor het onderzoek op de site van Independer.
Betrouwbaarheid adviseurs
Tussenpersonen adviseerden in het verleden te vaak voor hun eigen inkomen en niet voor u. De regering is al een tijd bezig met wetgeving waardoor een hypotheekadviseur openheid moet geven over zijn advies en controleerbare adviezen moet uitbrengen. In de toekomst wordt geld lenen dus nog aantrekkelijker en weet u eerder of een advies ook goed is voor u.
Conclusie
De rente is laag, maar oversluiten van uw hypotheek is daarmee niet direct aantrekkelijk. Laat u goed voorlichten en denk na over de mogelijkheden die hypotheekland u kan bieden. Een korte rente is met 2,8% voordelig, maar een lange rente van 4% (5 jaar) zal u meer zekerheid bieden, u mag het zeggen!