print sitemap zoeken disclaimer contact

Wonen in België of Portugal

Momenteel is Nederland in de ban van het EK-voetbal; het lijkt wel of half Nederland, zeker alle bobo's, in Portugal verblijven. De Belgen mogen dit jaar niet deelnemen aan het EK. Een mooi moment derhalve om te kijken hoe het is om te wonen in België of dat het misschien aantrekkelijk is om te gaan wonen in Portugal. In dit artikel een aantal aandachtspunten bij het wonen in België of Portugal.

België

In de loop der jaren zijn veel Nederlanders naar België verhuisd; in sommige plaatsen vlak over de grens bestaat de bevolking voor 10% uit Nederlanders; in sommige straten loopt dat percentage op tot boven de 50%. De huizen in Vlaanderen zijn goedkoper dan in Nederland; in het Franstalige Wallonië zijn de prijzen nog lager. De Belgische vastgoedmarkt kenmerkt zich door een minder stabiele prijsontwikkeling; forse stijgingen gevolgd door plotse prijsdalingen. Als gevolg hiervan verstrekken de banken liever geen tophypotheken. Regel is dat maximaal 33% van het netto inkomen aan woonlasten mag worden besteed; verder geldt bij meer dan 80% financiering een renteopslag van 0,25%. In Nederland wordt uitgegaan van 10% kosten koper; in België lopen de tarieven snel op tot gemiddeld tussen 15% en 20%. Verder is jaarlijks belasting op onroerend goed verschuldigd; deze varieert per gemeente en provincie.

Fiscale redenen om naar België te verhuizen bestaan nog steeds. Indien u denkt om over circa 10 jaar uw bedrijf te verkopen, dan kunt u de aanmerkelijk belangheffing door emigratie voorkomen. Voorts voorkomt u de rendementsheffing; België heft slechts een belasting van 15% over de ontvangen rente en kent geen vermogensbelasting. Tot slot bestaan er mogelijkheden om belastingvrij vermogen over te hevelen naar de volgende generatie. Laat u wel vooraf goed adviseren zodat u aan alle fiscale en juridische voorwaarden voldoet.

Portugal

Wonen in Portugal is mooi; het klimaat is goed, veel rust, ruimte, natuur en een gastvrije bevolking. Met name in de Algarve en aan de kust is veel onroerend goed vrij prijzig; in het binnenland is nog wel voor een redelijke prijs onroerend goed aan te schaffen. Voor de aankoop van een woning moet veel geregeld worden. Zo heb je nodig: een woonvergunning; bewijs dat de gemeentelijk belastingen de laatste vijf jaar zijn voldaan; uittreksel registratie; logboek Belastingdienst. De kosten bij aankoop: 1,25% notariskosten, 8% overdrachtsbelasting (10% bij een bouwkavel), 0,50% registratiekosten, 1% - 4% juridische kosten, extra kosten overzetten nutscontracten. Makelaarskosten à 5% worden door de verkoper voldaan. Voorts is jaarlijks onroerendgoedbelasting verschuldigd. Voor hypotheken geldt: maximaal 80% financiering; maximale woonlasten 30% van het inkomen; einde uiterlijk op 70 jaar; altijd annuïteitenlening.

Verkoopt u de woning in de toekomst, dan wordt de winst voor 50% in de heffing (tarief 25%) betrokken; onder bepaalde voorwaarden kan de heffing volledig worden voorkomen. Verkoopt u niet, maar wilt u uw pensioen of lijfrenten in Portugal gaan genieten, dan kan dit heel gunstig uitvallen: 20% heffing over slechts een klein deel van de inkomsten. Het is uiteraard raadzaam om voor uw verhuizing te laten onderzoeken of uw uitkeringen aan de voorwaarden voldoen en u niet onder de Nederlandse heffing valt: maximaal 52% over de volledige uitkering.

Conclusie

Wonen in België kan financieel de moeite waard zijn; zeker voor vermogende particulieren en ondernemers; bedenk echter wel dat u dan echt gaat emigreren. Mocht u na het EK-voetbal denken: "Wij gaan naar Portugal," laat u vooraf goed informeren en adviseren.

Deel deze pagina

Laatste update op 11-07-2012
Artikel gemaakt op 25-10-2004
Dit artikel (of blog of voorbeeldovereenkomst) is met aandacht en zorgvuldigheid geschreven, maar bevat informatie van algemene en informatieve aard. De informatie in dit artikel kan, afhankelijk van de omstandigheden van uw specifieke geval, niet of verminderd van toepassing zijn. De informatie in dit artikel dient derhalve niet als fiscaal/juridisch advies te worden beschouwd. Jongbloed Fiscaal Juristen N.V., haar medewerkers en of haar vestigingen/deelnemingen aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor de gevolgen van het gebruik van de informatie uit het artikel.
U bevindt zich hier : Jongbloed Fiscaal Juristen Column Archief Business class 2004 Wonen Belgie of Portugal

Jongbloed Fiscaal Juristen - Disclaimer - Zoeken - Sitemap