Invordering Belastingdienst via overheidsvordering
Als de Belastingdienst een vordering op u heeft, komt er uiteindelijk een "Dwangbevel in naam van de Koningin". Bij niet-betaling legt de Belastingdienst vaak beslag op goederen. Als dit niet genoeg is, wordt er soms loonbeslag gelegd of conservatoir derdenbeslag (beslag bij uw klanten die u nog moeten betalen). In 2010 komt hier een nieuw fenomeen bij, de overheidsvordering (of bankvordering).
Essentie
De Belastingdienst stuurt een brief aan uw bank en hiermee wordt de vordering geïnd (tenzij er geen saldo is). De overheidsvordering werkt eigenlijk als een automatische incasso. Er gaat geen aanmaning of aankondiging vooraf aan de overheidsvordering, dus u wordt er ineens mee geconfronteerd, bijvoorbeeld bij het pinnen!
Uitleg
De overheidsvordering (artikel 19, lid 4 invorderingswet 1990) zal in de toekomst veel worden toegepast en ook zeker aandacht in de pers krijgen. Het derdenbeslag leggen bij de bank moet nu nog via de formele route (deurwaarder, toestemming rechter). Op basis van de nieuwe regelgeving is een eenvoudig briefje van de Belastingdienst aan uw bank voldoende.
De overheidsvordering werkt iets anders dan een derdenbeslag:
- Tijdstip: het derdenbeslag werkt alleen als er dat moment voldoende saldo is, de overheidsvordering werkt ook nog tot een week na bekendmaking.
- Krediet: de overheidsvordering mag ook aanspraak maken op uw kredietruimte bij de bank.
- Verrekening: een beroep op verrekening door de bank is niet mogelijk.
De overheidsvordering wordt alleen gelegd op betaalrekeningen (met kredietruimte) en dus niet op spaarrekeningen. Overige kenmerken zijn:
- De overheidsvordering wordt toegepast bij aanslagen met een openstaand bedrag tot € 1.000.
- De overheidsvordering bedraagt maximaal € 500 per keer en wordt maximaal 2 maal per maand toegepast.
- De overheidsvordering wordt per aanslag gedurende maximaal 3 maanden toegepast.
Voor zover wij nu kunnen nagaan zijn er - voor de belastingplichtige - geen kosten verbonden aan de bankvordering.
Belastingtip 1
Zorg ervoor dat u regelmatig geld overboekt van uw betaalrekening naar uw spaarrekening.
Belastingtip 2
Overweeg om uw betaalrekening via een Duitse of Belgische bank te laten lopen, hierop een overheidsvordering leggen is voor de Belastingdienst een stuk lastiger. Stem wel even de mogelijke kosten (voor onder meer pinnen) af met de buitenlandse bank.
Belastingtip 3
U kunt op grond van de invorderingswet (artikel 17) verzet aantekenen tegen de overheidsvordering. Dit heeft een schorsende werking. Praktisch gezien heeft u hier niet zo heel veel aan, uw bankrekening is al leeggehaald en u bent het geld kwijt. Het kan mogelijk wel herhaalinvorderingen voorkomen.