Buitenlandse spaarrekening in beeld
Belastingvrij geld parkeren in een fiscaal paradijs wordt duurder, maar is nog wel "fiscaal veilig". De EU-landen gaan elkaar vanaf 1 juli 2005 informatie geven over spaartegoeden van buitenlanders. Hierdoor kan de Nederlandse fiscus belasting gaan heffen over de rente op spaargeld dat uitstaat in het buitenland. Daarnaast gaan sommige landen bronbelasting heffen over de rente-inkomsten. Dit zal Nederland gemiddeld € 100 miljoen per jaar opleveren, verwacht de regering.
Wat gaat er veranderen?
Eigenlijk zijn er twee groepen landen:
- EU-landen: gaan informatie geven over spaarrekeningen van niet-inwoners.
- Belastingparadijzen: gaan bronbelasting heffen maar geen informatie geven.
Belastingparadijzen
Ook belastingparadijzen met een bankgeheim (zoals Zwitserland, Britse Kanaaleilanden, Monaco, Andorra, Liechtenstein, San Marino, Aruba en de Nederlandse Antillen) doen mee aan de regeling. Ze gaan echter geen informatie geven, enkel bronbelasting heffen.
Bankgeheim
In Zwitserland, Luxemburg, Oostenrijk en België wordt wel belasting geheven, maar er wordt geen informatie verstrekt over de houder van bankrekening. Deze landen worden minder voordelig maar ze zijn nog wel veilig. Bij fraude geeft Zwitserland wel informatie aan het buitenland. De bronbelasting in deze landen loopt op van 10% tot 35% in 2007. Via een verdeelsleutel komt de bronbelasting uiteindelijk terecht bij de belastingdienst van het woonland.
Oplossing
Als u uw spaartegoeden omzet in beleggingen of beleggingsfondsen (geen obligaties), valt u niet onder de informatie uitwisseling en / of belastingheffing in de genoemde landen. Een andere optie – die ook wordt gebruikt – is het rondpompen van het geld naar andere oorden. U moet wel even zoeken. Georgië is zo'n land, het is goedkoop, goed weer en de inkomstenbelasting is met 12% laag te noemen. Er wonen 5 miljoen mensen en aan de Zwarte Zee is het goed vertoeven.