TVL berekenen en voorbeelden
Voorwaarden TVL-regeling
- Bedrijven met minder dan 250 werknemers;
- Met een omzetverlies van tenminste 30% door de coronacrisis;
- Die problemen hebben met het betalen van vaste lasten;
- Ondernemers die gebruik hebben gemaakt van de TOGS-regeling komen in aanmerking voor de TVL-regeling;
- Bedrijf voldoet aan SBI-code doelgroep;
- Bedrijf heeft een vestiging in Nederland en is geen overheidsbedrijf;
- Bedrijf heeft een aparte vestiging of is op privé-adres gevestigd, waarbij er sprake is van eigen opgang / toegang. Uitzondering hierop zijn horeca-ondernemingen met SBI-code 56.10.1, 56.10.2 en 56.30 en tevens bedrijven met een ambulante handel (markthandel, taxivervoer, autorijscholen en kermisexploitanten);
- Bedrijf is niet failliet verklaard en / of heeft uitstel van betaling aanvraagd bij de Rechtbank.
Hoe wordt de TVL-subsidie berekend?
- Subsidie = normale omzet x omzetverlies x aandeel vaste lasten in % x 50%.
- Normale omzet = is de omzet in de periode 1 juni 2019 tot en met 30 september 2019.
- Omzetverlies: de normale omzet wordt vergeleken met de omzet in dezelfde periode in 2020 (dus 1 juni 2020 - 30 september 2020), deze zal op grond van een schatting moeten worden bepaald.
- Vaste lasten: deze hoeft u niet op te geven, er wordt gewerkt met de gegevens van het CBS, zij hebben voor uw branche deze informatie beschikbaar. Het percentage kunt u hier raadplegen.
Voorbeeld berekening TVL-regeling
- Omzet juni - september 2019: € 400.000.
- Omzet (schatting) juni - september 2020: € 100.000.
- Omzetverlies: € 400.000 -/- € 100.000 / € 400.000 = 75%.
- CBS-percentage vaste lasten: 15%.
- Maximale subsidie bedraagt € 400.000 x 15% = € 60.000.
- Omzetverlies is 75%, dus wordt de berekening € 300.000 x 15% = € 45.000.
- Vergoedingspercentage is 50%, derhalve € 45.000 x 50% = € 22.500.
- Voorschot 80% van € 22.500 = € 18.000.
Voorbeeld berekening TVL in horeca
Voorbeeld 1 Horeca
- Omzet juni - september 2019: € 200.000.
- Omzet (schatting) juni - september 2020: € 80.000.
- Omzetverlies: € 200.000 -/- € 80.000 / € 200.000 = 60%.
- CBS-percentage, eet- en drinkgelegenheden (SBI-code 56xxx): 25%.
- Maximale subsidie bedraagt € 200.000 x 25% = € 50.000.
- Omzetverlies is 60%, dus wordt de berekening € 120.000 x 25% = € 30.000.
- Vergoedingspercentage is 50%, derhalve € 30.000 x 50% = € 15.000.
- Voorschot 80% van € 15.000 = € 12.000.
Voorbeeld 2 Horeca
- Omzet juni - september 2019: € 20.000.
- Omzet (schatting) juni - september 2020: € 10.000.
- Omzetverlies: € 20.000 -/- € 10.000 / € 20.000 = 50%.
- CBS-percentage, eet- en drinkgelegenheden (SBI code 56xxx): 25%.
- Maximale subsidie bedraagt € 20.000 x 25% = € 5.000.
- Omzetverlies is 50%, dus wordt de berekening € 10.000 x 25% = € 2.500.
- Geen vergoeding, is lager dan € 4.000.
Hoe omzet 2019 voor de TVL berekenen met kwartaalaangifte?
- Omzet 2e kwartaal 2019: € 180.000 (per maand € 60.000).
- Omzet 3e kwartaal 2019: € 150.000.
- Omzet 2019 referentieperiode: € 150.000 + € 60.000 = € 210.000.