Omzetbelasting terugvragen
Conclusie
Soms worden vorderingen niet betaald. De omzetbelasting is vaak al afgedragen. Deze kan bij uw eigen Belastingdienst worden teruggevraagd.
Essentie
U stuurt een factuur en de debiteur kan niet betalen. De omzetbelasting is afgedragen aan de Belastingdienst. U kunt een verzoek (ex artikel 29 Wet Omzetbelasting) indienen bij de Belastingdienst met het verzoek de afgedragen BTW terug te betalen. Dit verzoek moet u binnen een maand nadat duidelijk is geworden dat er niet wordt betaald, worden ingediend. Bij het verzoek moet u enige informatie bijsluiten:
- korte toelichting waarom niet wordt betaald;
- naam en adres debiteur;
- niet betaalde factuurbedrag en terug te vragen BTW, sluit kopiefactuur bij;
- toelichting over wat u heeft gedaan om de vordering te innen en toelichting waarom de debiteur niet kan betalen.
Tip 1
Verrekenen via de voorheffing is niet toegestaan, terugvragen moet via een aparte brief.
Tip 2
Als u het verzoek te laat heeft ingediend, hoeft dit niet direct fataal te zijn. Bij een faillissementssituatie moest de Belastingdienst ook bij een later ingediend verzoek de BTW teruggeven (Gerechtshof Den Bosch, 15 november 2007). Het kan echter zo zijn dat u het verzoek te laat heeft ingediend, zie hiertoe een arrest van de Hoge Raad in 2019.
Tip 3
Soms is het te overwegen om simpelweg een creditfactuur te sturen, hiermee zou u allerlei discussie en verzoeken voorkomen. Dit werkt niet altijd, pas hiermee op! In een uitspraak (Hoge Raad, 17 maart 2007) bleek het sturen van een creditfactuur niet te werken. De creditfactuur zag niet op het niet verrichten van een levering / dienst, maar op het niet betalen. Deze BTW is dan niet verrekenbaar.
Niet betalende ondernemer
Uw debiteur moet de ten onrechte teruggevraagde BTW terugbetalen (artikel 29 lid 2 Wet Omzetbelasting). Als hier sprake is van een fiscale eenheid voor de omzetbelasting, kan het gehele concern worden aangesproken.