Wonen in Tsjechië
Een land 2 keer zo groot als Nederland en 10 miljoen inwoners, ruimte dus in veel gebieden. Het heeft een echt landklimaat, derhalve meestal koud in de winter en warm in de zomer. Het land grenst aan Polen, Duitsland, Oostenrijk en Slowakije. De bevolking is redelijk over het land verdeeld, 20% woont in de grote steden (zoals Praag, Brno en Ostrava). Het opleidingsniveau is relatief hoog en kinderen studeren lang door. De economie is nog niet zo best maar groeit snel, in 2005 met naar verwachting zo'n 4% per jaar (informatie EVD). De werkeloosheid is er met zo'n 10% hoog en het begrotingstekort is veel hoger dan in Nederland (7%), dit mag volgens EU-normen maximaal 3% zijn.
In mijn dagelijkse praktijk zie ik steeds meer mensen huizen in Tsjechië kopen, sinds 2013 is dit omgeslagen, veel meer mensen verkopen hun woning. Door de koersschommelingen krijgt men door valutawinsten meer voor de woning dan de oorspronkelijke koopprijs.
Tsjechië is sedert enkele jaren lid van de EU. Lid worden van een club wil echter nog niet zeggen dat je zelf ook bent veranderd. Als ik lid word van een voetbalclub, zegt dit niets over mijn voetbalkwaliteiten, moet u maar denken. In het verleden kocht men een woning in Tsjechië veelal via een B.V. (SRO), die vervolgens zorgde voor de verhuur. Een ingewikkeld spel met eigen regels. Sinds de toetreding tot de EU zijn de spelregels eenvoudiger geworden. Voordat u een huis in Tsjechië gaat kopen, moet u zich wel goed voorbereiden. Veelal is in privé kopen van een woning fiscaal voordeliger.
Hoe werkt het?
Een huis kopen is in Nederland ook niet echt gemakkelijk, maar het is veelal wel vertrouwd. In Tsjechië is dit iets minder vertrouwd, maar evenzo is een goede voorbereiding van belang. Hoe begint u?
- Ga via het internet op zoek naar informatie over de huizen en regels, geloof ongeveer 50% van wat u ziet.
- Bepaal het gebied waar u wilt wonen en het type huis dat u wenst.
- Neem contact op met de Tsjechische ambassade voor informatie en vraag even hoe u vergunningen moet aanvragen bij de vreemdelingenpolitie (is voor aankoop eigen woning).
- Woningen in de grote steden (zoals Praag) zijn te duur, in landelijke gebieden is het prima kopen.
- Neem contact op met een gespecialiseerde belastingadviseur.
- Ga zelf eens kijken in dit mooie land.
Belastingen in Tsjechië
In Tsjechië bedraagt de overdrachtsbelasting 4%, deze wordt betaald door de verkoper en niet door u als koper, als de verkoper de overdrachtsbelasting niet zou betalen, kan de Belastingdienst deze ook verhalen op de koper. Over de aankoop van een bestaande woning bent u geen BTW verschuldigd (is vrijgesteld), op een nieuwe woning moet u 15% BTW betalen.
Over de aankoop van bouwgrond wordt wel BTW berekend. Als u het huis heeft verkocht, moet u onroerende zaakbelasting gaan betalen. Deze valt mee en kan per gemeente verschillen.
In Tsjechië betaalt u niet over de waarde, maar is de belasting afhankelijk van de grootte van de woning (vierkante meters en verdiepingen). Over de huurinkomsten moet u in Tsjechië belasting betalen (tarief 15%, kosten zijn aftrekbaar). Deze inkomsten zijn in Nederland vrijgesteld. De waarde van de woning moet u in uw Nederlandse aangifte aangeven, maar hiervoor krijgt u in Nederland een vrijstelling. Voor een verdere toelichting, zie hier.